Vast internet, capaciteit op maat

De aanleg van snelle glasvezel infrastructuur in Nederland gaat helaas met horten en stoten. Lang niet overal is snelle infrastructuur beschikbaar of zijn er voldoende belangstellenden om een investering te rechtvaardigen. Desalniettemin is een keuze voor glasvezel infrastructuur de juiste met het oog op de toekomst. Het behoeft weinig uitleg dat de groei in data de komende jaren verder en verder zal toenemen met als gevolg een toenemende belasting van uw netwerk.

Natuurlijk beschikt uw organisatie over een op uw behoefte afgestemde verbinding met het onmisbare world wide web. Werken in de cloud, mailen, websites bezoeken; allemaal heel gewoon en liefst zonder al te veel vertraging. Onze honger naar snel internet is groot en gelukkig groeit de technologie met ons mee. Ieder jaar zien we nieuwe ontwikkelingen die meer snelheid en bandbreedte beschikbaar maken over de bestaande infrastructuur. Helaas is de capaciteit van veel bestaande infrastructuur niet eindeloos oprekbaar. Met name bij de traditionele koper- en coax-verbindingen komen langzaam de technologisch maximale mogelijkheden in zicht. En helaas is dit nog steeds 80% van de bestaande infrastructuur naar woningen/gebouwen binnen Nederland.

We kunnen niet meer zonder; zowel thuis als op ons werk zijn we gewend aan de beschikbaarheid van een goede stabiele en snelle verbinding. En toch zien we dat er zelfs in Nederland nog al te vaak tijdens piekmomenten onvoldoende internet beschikbaar is. Tijdens een evenement willen plotseling zoveel mensen gebruik maken van de bestaande internetverbinding dat het internet als traag of zelfs als niet beschikbaar wordt ervaren. Klagende gasten over een slecht werkende wifi of congres bezoekers zonder contact met mail of hoofdkantoor.

Onze behoefte aan bandbreedte is vaak afgestemd op ons dagelijkse gebruik en die paar keer per jaar dat de capaciteit onvoldoende is wordt of geaccepteerd of er wordt besloten om tegen veel kosten de capaciteit aan te passen om te voldoen aan de piekvraag. Het nadeel is natuurlijk wel dat u het gehele jaar moet betalen voor deze piek momenten.

De oplossing: PADACO Evenementenlijn

Vanuit het datacenter van PADACO is het mogelijk om tijdelijk internetcapaciteit aan en uit te zetten al naar gelang uw behoefte. Het grote voordeel voor u is dat u altijd een internetsnelheid heeft die is afgestemd op uw behoefte en dat u niet het gehele jaar betaald voor die topcapaciteit.

Glasvezel/Dark Fiber

De beschikbaarheid van glasvezel vergroot enorm de mogelijkheden voor een capaciteit’s uitbreiding (al dan niet tijdelijk). Helaas is er veel afscherming van het gebruik van de glasvezel en er is dan ook slechts beperkt aanbod van dark fiber.

De meeste aanbieders van glasvezel doen dit in combinatie met een eigen abonnement hetgeen niet de flexibiliteit geeft waar u behoefte aan heeft. Gelukkig heeft PADACO ook zelf mogelijkheden om bij u glasvezel aan te (laten) leggen of u te adviseren omtrent de juiste aanbieder voor uw gebruik. PADACO kiest nadrukkelijk voor glasvezel en hoewel ook DSL technisch mogelijk is, zijn wij van mening dat alleen een keuze voor een glasvezel oplossing toekomst bestendig is.

Een goede omschrijving van FttO is: de zakelijke glasvezelmarkt. FttO omvat het compleet nieuw aanleggen (inclusief de graafwerkzaamheden) tot en met het gebruik van bestaande infrastructuur. Hierin speelt de term dark fiber een belangrijke rol.

Dark fiber of niet-geactiveerde fiber is in glasvezelcommunicatie de benaming voor glasvezels die nog niet in gebruik zijn genomen (en dus nog ‘donker’ zijn) in het reeds aanwezige netwerk. Ze zijn geplaatst voor eventueel toekomstig gebruik. De term werd oorspronkelijk alleen gebruikt om de potentiële capaciteit van een telecominfrastructuur aan te geven. In de jaren 90 zorgden veel telecombedrijven overal ter wereld voor hun eigen glasvezelinfrastructuur. Er werd toen al bewust veel meer aangelegd dan op dat moment nodig was. Na het ineenstorten van de internet bubbel in 2000 bleek er in bepaalde gebieden inmiddels zoveel glasvezel in de grond te liggen dat er sindsdien nauwelijks nog nieuwe glasvezel wordt aangelegd, behalve in nieuwbouwwijken. Ondanks dat er veel glasvezel in de grond ligt is dit in de praktijk niet eenvoudig aan te sluiten. Vaak moet er nog afstand worden overbrugt van de beschikbare glasvezel naar het gewenste aansluitpunt. Deze afstanden zijn niet groot (gemiddeld tot enkele honderden meters) maar door de benodigde vergunningen in Nederland kan dit toch een lastige afstand blijken te zijn in zowel kosten als benodigde tijd.

Voor Nederland zien we hierdoor een relatief langzame groei in het aantal glasvezelaansluitingen. Doordat bijna altijd gegraven moet worden is dit in ons dichtbevolkte land een tijdrovende en daarmee relatief dure aangelegenheid. Door de vele benodigde vergunningen is het aanvragen van glasvezel niet of zelden binnen de 6 maanden realiseerbaar.

De markt voor FTTO, glasvezel naar zakelijke gebruikers

Volgens een recente (maart 2016) marktanalyse komt ACM (Autoriteit Consument & Markt) tot de conclusie dat er op deze afgebakende markt voldoende concurrentie bestaat. KPN is weliswaar de grootste, met een marktaandeel tussen de 40 en 45 procent, maar het bedrijf krijgt concurrentie van andere aanbieders van zakelijke toegang, zoals Eurofiber, Ziggo, BT, Tele2, Verizon, Colt, AT&T, Delta en bijna 60 kleinere aanbieders. FttO is op dit moment ook niet gereguleerd. Het marktaandeel van KPN is de voorbije jaren niet gegroeid, ook niet in afwezigheid van regulering. De markt groeit nog steeds, met 1.000 tot 2.000 aansluitingen per kwartaal. Bij deze nieuwe aansluitingen daalt het marktaandeel van KPN evenwel. 

Alternatieven voor FttO liggen nauwelijks in FttH, DSL, kabel en 4G ; deels door beperkingen in mogelijke bandbreedte, anderzijds door de kosten op langere termijn. Als alternatief voor het aanleggen van glasvezel ziet PADACO het gebruik van een straalverbinding. Hoewel niet vergelijkbaar in mogelijkheden kan deze technologie toch in een aantal omstandigheden als goed (kosten) alternatief dienen wanneer de mogelijkheden voor de aanleg van glasvezel beperkt of kostbaar zijn.

De bedrijven die het glasvezel in eigendom hebben kunnen het voor hun eigen netwerk gebruiken, of ze kunnen glasvezels aan derden verhuren, die er vervolgens zelf optische apparatuur achter moeten plaatsen om signaal te realiseren. In dit verband wordt vaak de term IRU (Indefeasible right of use) gebruikt. Dit houdt in dat een derde partij voor een zeer lange tijd (bijvoorbeeld 15 jaar) van de eigenaar een of meer glasvezelparen huurt en de garantie heeft dat ze al die tijd de glasvezels uitsluitend voor haar eigen doeleinden kan gebruiken. De derde partij is in feite voor de duur van het gehele contract economisch eigenaar

Bij managed dark fiber is het netwerk wel in gebruik, maar zijn de gebruikers zelf verantwoordelijk voor de belichtingsapparatuur waarmee data over de glasvezels verzonden wordt. De afnemer bepaalt op die manier zelf de omvang en snelheid van het dataverkeer. De capaciteit van het glasvezelnetwerk op zich is nagenoeg onbegrensd. Glasvezel functioneert bij managed dark fiber als een soort grondstof. De organisaties die de glasvezel afnemen bepalen zelf wat ze er mee doen en hoe ze de vezel gebruiken. Deze diensten kunnen zelf gecreëerd worden of van andere partijen afgenomen, zoals internettoegang. Zie hiervoor ook evenementenlijn van PADACO Automatisering B.V. Het netwerk zelf is technologisch neutraal en geschikt voor alle overdrachtsprotocollen, diensten en applicaties. Een gebruiker kan binnen het netwerk exclusief gebruikmaken van een of meer vezels, ook al wordt dezelfde route als een andere klant gevolgd.

PADACO en glasvezel

Als voorbeeld van bovenstaande en de mogelijkheden nu en op de korte termijn zien we de opkomst van particuliere initiatieven die buiten de grote telecom aanbieders ( zoals bijvoorbeeld KPN) investeren in glasvezel.

PADACO is in staat om geheel zelfstandig het complete glasvezel traject aan te leveren. Van het graafwerk tot en met belichten en beheren. Tevens is PADACO in staat om uw dark fiber infrastructuur te belichten en u te voorzien van internet. Vanuit ons datacenter in Aalsmeer zijn wij in staat om alle werkzaamheden zelf uit te voeren en af te stemmen op uw wensen en behoeftes. Daarnaast zijn wij met een aantal partners in staat u verder te ondersteunen met ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld small cells en internet of things. Hoewel wij van mening zijn dat bandbreedte behoefte in de toekomst een bijna garantie is voor het doen van investeringen in glasvezel zijn kostenoverwegingen wel relevant. Met name het partneren tijdens de aanleg van glasvezel kan significant schelen in de kosten voor uw organisatie.

Graag nodigen wij u uit voor het maken van een afspraak om de mogelijkheden voor uw organisatie verder te bespreken.

PADACO Connectivity internetoplossingen

PADACO Connectivity levert tijdelijke internetverbindingen op maat. U betaalt alleen voor de capaciteit die u nodig heeft, zo betaalt u nooit teveel. Hieronder ziet u een aantal standaardpakketten om u een indicatie te geven van de kosten.

PIA Corporate Small

Internettoegang met publiek vast IP-adres en een Single 4G+   verbinding

PIA Corporate

Internettoegang met publiek vast IP-adres en een Bonded Dual 4G+ verbinding

PIA Corporate Pro

Internettoegang met publiek vast IP-adres en een Bonded Triple 4G+ verbinding

Advies op maat over vast internet

PADACO Connectivity verzorgt internet op locatie via 4G+, straalverbinding, satelliet, glasvezel of koper. Wij verzorgen een advies op maat betreffende het internet voor uw bedrijfsverzamelgebouw, bouwplaats, beurzen en congressen, camping, evenement, livestream, maritiem, sport, verhuizing en meer!

Neem contact op met onze adviseurs en wij zorgen ervoor dat er een tijdelijke internetverbinding is waar en wanneer u deze nodig heeft.